Skip to main content
Ajola viestilipuin
AJOLANRANTA – TELAKKASI SAARISTON SYDÄMESSÄ
puh. 0207 669 960
Peräpotkurin asennus

Alaslaskevan perä- / keulapotkurin asennus

Monissa veneissä on nykyisin jo keulapotkuri, joka auttaa tiukoissa satamissa liikkumista ja tuo varmuutta esimerkiksi veneen kiinnittämiseen sivutuulessa. 

Yleensä keulapotkuri on tunnelimallinen, jossa veneen keulan poikki menee poikittainen “putki” vesilinjan alapuolella, ja putken keskellä on kulmavaihteeseen kiinnitetty potkuri. Tunnelin pitää olla reilusti vesilinjan alapuolella, jottei tunnelin imupuolen aukko pääse imemään virtauksen mukana ilmaa, sillä tällöin tunneli menettää tehonsa lähes kokonaan. Moderneissa leveissä ja suht tasapohjaisissa veneissä tunneli pitääkin tuoda huomattavasti taaemmas keulasta, jotta se saadaan riittävän syvälle, ja tämä taas aiheuttaa sen ettei potkurissa ole kääntävää tehoa, kun se sijaitsee lähellä tukipisteenä toimivaa köliä, eli vääntövarsi lyhenee, mitä taaemmas potkuri sijoitetaan.

Bavaria 33 -purjeveneeseen asennettu tunnelipotkuri.

Moderneissa veneissä onkin kehitetty tätä varten erilaisia vaihtoehtoja:

1. Ulkopuolinen “torpedo”, jossa sekä potkuri että moottori ovat kiinteästi rungon ulkopuolella.
Tämä malli on alkujaan kehitetty moottoriveneen peräpeiliin kiinnitettäväksi, mutta purjevenekäyttöön on mallia muokattu niin että se on huomattavasti virtaviivaisempi, eikä sen vastusta juurikaan huomaa normaalissa matkaveneessä. Ulkopuolinen potkuri ei vaadi veneen sisäpuolelta samanlaista asennustilaa kuin sisäpuolisilla moottoreilla varustetut (joiden moottorit sijaitsevat yleensä keulahytin sängyn rungossa), ja tällöin asennus voi onnistua myös keulahytteihin joissa sängyn alusta on kokonaan vesisäiliötä ja esimerkiksi venemalleihin, joissa keulimmaisena on vaikka WC.

Potkuripari asennettu Beneteau Oceanis 46.1 purjeveneeseen.

2. Alaslaskeva keulapotkuri, jonka potkuri ja tunneli laskeutuvat käytettäessä pohjan alapuolelle automaattisesti ja käytön jälkeen nousevat veneen sisälle. Tämä malli mahdollistaa asennuksen huomattavasti tunnelia eteenpäin, koska tunneli laskee lähellä vesirajaa olevasta pohjasta reilusti alaspäin. Potkurin ollessa kiinni veneen pohja puolestaan on tasainen, jolloin vauhdikkaammissakaan veneissä ei potkuri hidasta purjehdusnopeutta. Potkuri vaatii hiukan enemmän huoltoa, koska potkuria laskeva/nostava mekanismi pitää huoltaa aika-ajoin, ja potkurissa on pyörittävän moottorin lisäksi toinen toimilaite potkurin nostamiseksi.

Alaslaskeva keulapotkuri asennettuna X-412 purjeveneeseen..

Ohjailu-/ peräpotkuri

Isommissa veneissä on entistä tavallisempaa, että myös takapäähän asennetaan ohjailupotkuri. Erityisesti leveäperäisissä veneissä halutaan varmuutta satamissa ajoon, kun satamissa kiinnitytään perä edellä, ja aisa- tai veneiden väli voi olla hyvinkin tiukka veneelle. Tällöin keula- ja peräpotkuri mahdollistaa veneen sivuttain siirtämisen. Ja isoissa veneissä kiinnittäminen laituriin sivutuulessa vaatii voimaa ja pitkässä veneessä vielä nopeutta, että vene ei lähde karkaamaan, ja tähän molemmissa päissä olevat potkurit tuovat paljon helppoutta. 

Veneen takapää on aina keulaa leveämpi, joten tunnelin asentaminen vaatisi hurjan pitkän putken, ja lisäksi veneiden tekniikan (moottori, tankit, akustot jne) ja takahyttien sijanti eivät mahdollista putken sijoittelua. Tämän vuoksi takana käytetäänkin joko ulkopuolista tai alaslaskevaa potkuria.

Tällä videolla esitellään Beneteau First 44 -purjeveneeseen tehtävää alaslaskevan ohjailupotkurin asennusta.

Ajolanranta