Vararehtori Jyrki Laitinen: “First 18 SE tarjosi köliominaisuutta ja on helposti liikuteltavissa”

Kevytveneillä Perämeren rannikolla purjehtiva Jyrki Laitinen etsi pitkään venettä, jossa olisi myös stabiliteettia sen lisäksi, että se olisi helposti liikuteltavissa. Viime keväänä haave kävi toteen ja Venemessuilla ensiesittelyssä ollut 18-jalkainen First lähti kotiin viemisiksi. Sloveniassa valmistettava vauhdikas First 18 SE on maailmalla huippusuosittu – sitä on valmistettu jo reilusti yli 500 kappaletta. Alkuperäinen Seascape on nykyisin osa Beneteaun First-mallistoa.

“Joskus osallistun pidemmille purjehduksille, pari kertaa Atlantin ylityksillekin, mutta pääasiassa käyn kevytveneillä päiväpurjehduksilla Oulujoen suistolla ja Jyväskylässä sukuloidessani myös Päijänteellä. Tavoitteeni oli löytää samantyyppiseen huvipurjehtimiseen vene, jossa olisi vähän enemmän köliominaisuutta, mutta joka olisi edelleen helposti liikuteltavissa. Beneteaun maahantuojalta Ajola Yachtsilta oltiin pian yhteydessä, että First 18 SE olisi tulossa ensimmäistä kertaa Suomeen messuveneeksi, kiinnostaisiko? First lähti lopulta matkaani suoraan Venemessuilta sopivasti heti kauden alkuun. Ehdin sillä täyden kauden purjehtia viime kesänä. Ajola Yachts toimitti veneen kokonaispakettina trailerin kera. 

Purjeiden hallinta on helppoa 

Tässä on sellaisia raaseriominaisuuksia ja purjeita, joilla voisi halutessaan ottaa vauhtia, mutta minulle se ei ole se pääjuttu, vaan mukava purjehtiminen mielellään alle 10 m/s tuulissa. Tässä on laminaatti-isopurje ja -rullafokka sekä genaakkeri, joka nousee tosi kätevästi yhdellä köydellä ja tulee takaisin säkkiin toisella. Veneen käsiteltävyyttä ei paljon helpommaksi voisi tehdä. Tätä pystyy oikein hyvin purjehtimaan yksinkin. Kaikki on helposti käsillä sitloorasta, ja kun jonkun verran on sitä stabiliteettia kuitenkin, jää riittävästi aikaa tehdä asioita. Oikeastaan ainoa kohta, jossa joutuu vähän katsomaan sopivaa hetkeä, on isopurjeen nosto. Rakensin peräsimeen lukituslaitteen, joka pitää sen suunnassa kun nostan purjetta.

Tässä on kevytveneitä hieman painavampi, noin 125 kilon nostoköli. Vene ei liiku niin helposti sivuttaissuunnassa, vaan kulkee siihen suuntaan mihin halutaan mennä. Tuplaperäsimet varmistavat pidon. Niiden ajatushan on se, että vähintään jompikumpi peräsin on vedessä. Ei ole vene kyllä vielä brouchannut. En ole niin äärirajoille tosin yrittänytkään venettä viedä, mutta kovin helposti tämä ei sitä varmasti tee.

Pidempi reissu suunnitteilla

Syväys on puolitoista metriä, joten Oulun seudun suistoalueella on purjehdittava väyliä pitkin. Suistossa on myös aika kovat virtaukset. Itselläni on pieni sähköperämoottori satamasta purjehdusalueelle siirtymisiin, hieman nafti, mutta sillä olen pärjännyt. Väylät ovat onneksi kohtuu leveitä, niissä mahtuu muutaman tunnin ihan väljästi purjehtimaan. Esimerkiksi Hailuodon ja Raahen suuntaan mennessä pitää Perämeren matalikoilla jo olla tarkkana veden korkeuden suhteen. En ole vielä yöpynyt veneessä, mutta tuossahan on pieni tila keulassa, jossa mahtuisi kaksi henkeä yöpymäänkin. Olenkin suunnitellut pidempää reissua Hailuodon suuntaan ja siitäkin vähän edemmälle.

“Jäi sellainen mielikuva, että poikkeuksellisen erinomaista palvelua”

Minulla oli ennakkoon tietynlaiset ajatukset, minkälaisen veneen haluaisin. Ne mitä hain, ovat Firstissä kutakuinkin täyttyneet, vaikka hankin veneen käytännössä ihan “datasheeteista” saadun informaation pohjalta. Käyttöönottovaihe oli jonkin verran haasteellinen, sillä näin ensimmäisessä Suomeen tuodussa veneessä koepurjehdus ei ollut käytännössä mahdollista, kun veneitä ei vielä maassa ollut, ja manuaalitkin olivat vielä hieman puutteellisia – niihin on nyt kyllä tehty jo täsmennyksiä – joten jouduin tekemään pieniä virityksiä. Minusta se toisaalta kuuluu asiaan, että tutustuaan juttuihin ja mietitään ratkaisuja. Nyt kun ne on perusteellisesti käyty läpi, niin ei ole ollut ongelmia. Ajola Yachtsista sai tukea ja niin kommunikointi kuin palvelukin on ollut erinomaista joka vaiheessa. Heistä jäi sellainen mielikuva, että poikkeuksellisen erinomaista palvelua tarjoavat.

Tyypillisesti ruokahalu on tässä vain kasvanut. Vaikka en ole kauhean vakavasti miettinyt, niin mieleen on tullut jo isommatkin ratkaisut. Liikuteltavuus on kuitenkin tässä vaiheessa se oleellinen juttu, mitä olin hakemassa tänne Suomen vesille.”

Tutustu uusitun Beneteau First -malliston purjeveneisiin >>

Yhteys

Ajolantie 109, 21140 Rymättylä | N:60°24.2′ E:21°48.4′ |
0207 669960 | info@ajolanranta.fi